SBU:s miljökonferens 10-11 mars

Skrivet 2018-03-16

 

 

Här kommer första delen av Jonas Liljebergs rapport från den årliga miljökonferensen i samband med båtmässan i Älvsjö.


Lördag 10 mars

Om varsamhet i grunda och sårbara vikar                                                                               

 

Dagen inleddes med att Sofia Wikström från Stockholms universitet höll en kortare föreläsning om grunda, unika och sårbara vikar och vad man som besökare bör tänka på.

Bland annat betonade hon att den här typen av miljö är extra känslig för störningar och att den biologiska mångfalden påverkas negativt då bottensedimentet rörs upp och grumlar vattnet på grund av ankare och snabbt roterande propellrar.

 

Därför är det extra viktigt - med tanke på livet under vattenytan - att lätta på gasen, fälla respektive hissa ankaret med varsamhet om vi man vill behålla favoritviken frisk och levande i framtiden.

 

Hamnboken och Egenkontroll

 

 

Harald Mårtensson från SBU:s miljökommitté (MiK) presenterade två av SBU:s egna skrifter. En av dessa var Hamnboken som behandlar hur man bygger upp och organiserar en båtklubb.

Boken ger också konkreta råd och anvisningar om hur t.ex. bryggor ska förtöjas och hur man planerar en varvsplan.

Harald presenterade även en schecklista för egenkontroll av hamn- och varvsverksamhet i båtklubben. Båda dessa skrifter finns att ladda ned från SBU:s hemsida.

 

Mer information ur Jonas rapport kommer inom kort.

redaktörn

Warning: mysqli_free_result() expects parameter 1 to be mysqli_result, null given in /customers/d/6/6/gastriklandsbf.se/httpd.www/index.php on line 616