Konsten att hålla sig flytande

Skrivet 2009-01-17

Snart har vi lagt januari bakom oss, och i slutet av februari börjar båtmässan i Älvsjö. Tiden rusar iväg och snart ska båten i sjön.

 


Jag vet inte hur du brukar göra. Själv brukar jag se till att allt på utsidan nedanför däcket är klart. Resten fixar jag när båten ligger i sjön. Då slipper jag stressa mig halvt fördärvad på vingliga stegar i regn och snöglopp. Det är mycket trevligare att åka ner till båten och pyssla lite när vädret är det rätta.

Men det finns en sak som man med fördel kan göra innan sjösättningen. Och det är att ge båten en ordentlig översyn både in- och utvändigt. Att tvingas söka nödhamn, eller ännu värre.. Att man måste ropa på hjälp på grund av ett litet skitfel, som man lätt skulle kunnat åtgärda om man tagit sig tid att kolla, det är inte så begåvat.

En dålig packning, en vattenslang som börjar läcka, ärgade säkringsboxar och anslutningar, luft och skräp i bränslesystemet, skrovgenomföringar och gasolinstallationer som inte håller tätt. Det finns massor av saker som kan hända i en båt när man minst anar, och som i värsta fall kan få ödesdigra konsekvenser. Och det är alltid när man minst anar som det händer (Murphys lag).

Visst! Det är inte så lätt att veta vad man ska titta efter kanske, och inte vad man ska göra åt det heller alla gånger. Men för det mesta brukar det finnas nån i klubben som kan hjälpa till om man känner sig osäker.

Och så har vi ju våra besiktningsmän inom förbundet som gärna ställer upp och hjälper till. Titeln besiktningsman låter väldigt dramatiskt, men det är inte så farligt som det låter. Det är helt enkelt några "vanliga" klubbmedlemmar som av intresse har utbildat sig i konsten att hitta, och att visa oss vanliga båtåkare vad vi kanske borde åtgärda för att slippa problem.

Man får även ett protokoll som stöd för minnet efter genomgången så att man lättare ska komma ihåg vad det är man kanske borde åtgärda.

Men dom här killarna är inga myndighetspersoner som kommer och pekar med hela handen och säger åt dig vad du ska göra. Det är alltid du som bestämmer i din båt. Besiktarens enda uppgift är att hjälpa den skeppare som vill ha säkerheten kollad.

Hör gärna av dig till mig, eller till nån annan inom GBF om du behöver ett handtag, vi har båtbesiktare som gärna ställer upp.

Du kan även gå in i menyn och klicka på Verksamhet / Besiktning så hittar du både namn och telefonnummer till våra besiktningsmän.

                                                                                          redaktörn