Men båtlivet det består

Skrivet 2010-04-10

Regeringar kommer och regeringar går, det är med dom som med lågtrycken, finanskriser och svininfluensa.

 

 


Och snart befinner vi oss i en monsun av vallöften igen, duggandet har redan börjat. Men allt sånt där är ju övergående tack och lov. I oktober är det som vanligt igen.

 

Båtlivet däremot - det goda båtlivet -  det består, och det växer och utvecklas år efter år, trots upprepade försök till skamgrepp från klåfingrade makthavare.

 

Idag är 18 båtklubbar och båtsällskap anslutna till Gästriklands Båtförbund, med hela 4 399 medlemmar totalt. Och inom Svenska Båtunionen SBU är vi cirka 200 000 medlemmar fördelade på 24 regionala båtförbund med 890 båtklubbar sammanlagt... Det kan man kalla folkrörelse! 

 

I vartenda vattendrag och i var och varannan insjö. I älvar, i åar och runt hela kusten, från Haparanda i norr till Svinesund i väster finns det båtmänniskor och båtklubbar, som alla på sitt sätt bidrar till utvecklingen.

 

Målsättningarna och aktiviteterna varierar visserligen bland både klubbar och medlemmar. En del är nöjda med att tillhandahålla bra båtplatser, och att ordna en klubbfest då och då. Medan andra jobbar som bävrar både lokalt och på riksnivå. Men så måste det naturligtvis få vara i en verksamhet som till största delen bygger på frivilligt och ideellt arbete.  

 

Om man har sin båt i något inlandsvatten eller vid kusten gör ingen skillnad. Vind och vågor är aldrig dom samma från dag till annan, var man än befinner sig.. Gemenskapen, äventyrslusten och upptäckarglädjen däremot, är alltid densamma var man än träffar båtvänner.

 

En del tycker att båtsäsongen är alldeles för kort på våra breddgrader, och till viss del kan man väl hålla med. För min egen del börjar båtsäsongen i april med förberedelser inför sjösättningen - ja egentligen börjar den redan vid båtmässan - och slutar inte förrän nån gång i oktober när båten ligger på land igen. Och så skulle jag tro att det är för dom flesta av oss.

 

Så frågan är väl om den är så kort.? Resterande tid kan vi ju ägna oss åt det där andra... Att minnas, att titta på bilderna från i fjol och planera alla kommande seglatser och strandhugg hemma vid köksbordet, som ju är halva nöjet. 

 

Och visst är det skönt nu när påsken är över, att gå och längta efter nånting som man vet ska gå i uppfyllelse snart.... Mycket snart hoppas vi.

 

redaktörn