Fältstudier i sommar

Skrivet 2010-05-09

Har du tänkt på hur vi ser ut.. Du, jag och våra båtgrannar?

 


Har du tänkt på att vi på nåt oförklarligt sätt liksom ingår i symbios med våra flytetyg.. Ja faktist även till utseendet i en del fall.

 

Ta en promenad i hamnen en kväll nu när båtarna ligger i sjön igen. Gör det med öppet sinne så förstår du vad jag menar..  Det där är säkert Ingemars båt, och den där är Tommys. Den utan fendrar måste va Leffes!

 

Kan det vara så, att en del av oss attraheras mer av en viss båttyp, ungefär som när det gäller det motsatta könet?  Vissa föredrar ju stora och ljusa, medan andra vill ha nåt helt annat. Eller är det kanske så att vi på sikt växer ihop med våra kära båtar, som under ett långvarigt äktenskap?

 

Är du seglare? Kör du med inom- eller utombordare? Bensin eller dieselmotor? För att inte tala om hästkraftsantalet som kan vara nog så avslöjande. Och sättet att förflytta sig på, görs det med  hänsynsfull värdighet, eller är avsikten att till varje pris sticka ut?

 

Ja än finns det mycket kvar att reda ut inom det svenska båtlivet, och jag har under ett flertal år tänkt ta mig tid att forska lite mer i ämnet. Och i sommar ska det äntligen bli av att ge det en mer vetenskapel prägel så att säga. 

 

Och ska jag va riktigt ärlig så döljer det sig även en smart affärsidé bakom tanken.. Det där med headhunting som varit på modet ett tag har nu nått vägs ände.

 

Även grafologerna; dom där som påstår att människans personlighet går att se i deras handstil kan nu ta sina krågfötter och slänga sig i väggen. Visa mig i stället din båt och jag ska säga dig vem du är.

 

Att som företagare anställa fel person kan ju bli en mycket dyr affär. Enligt vissa källor kan det kosta skjortan, ja flera dussin om det vill sig illa. Så min framtidsvision är att alla arbetssökande, till sina betyg och övriga referenser bifogar ett nytaget färgfoto av sin båt för en personlighetsanalys.

 

Tyvärr har jag inte haft tid att utveckla metoden fullt ut ännu. Men i sommar ska det ske. Det kommer att göras omfattande fältstudier i våra insjövatten, och i hamnarna mellan Björns fyr och Kusö kalv. Så till hösten räknar jag med att kunna sälja en färdig produkt..

 

Men dom som inte har nån båt då? frågade hustrun. Vad ska dom göra...? Ja det kan man verkligen fråga sig. Den som inte har båt får väl spela bandy... eller golf.

 

redaktörn