Vår bästa tid är nu

Skrivet 2010-06-12

 

 

 

 

En del tycker att det centrala i livet är att spela golf, eller att sitta framför TV:n och titta på sport..  Och så finns det såna som du och jag..

 

 

 

 


De fria viddernas folk som känner suget efter nya stränder att beträda och utforska. Som struntar i fotbolls-VM och prinsessbröllop.. Som ger blanka den i om Robin Söderling hamnar i nätet som en hornsimpa.

 

Men...  Om våra stundande strandhugg ska bli så nöjsamma som vi har tänkt, beror naturligtvis på hur väl förberedda vi är, och att vi har den rätta utrustningen. Den här saken har jag visserligen tagit upp vid ett tidigare tillfälle och på annan plats. Men det var några år sen så den tål säkert att upprepas. 

 

Det är av stor vikt att man är rätt klädd om vädret skull förändras. Förutom dom kläder man går och står i bör man packa ned ett par långkalsonger eller mammelucker, och en rejäl ylletröja tillsammans med ollen och ett par extra raggsockor. Stövlar, oljerock och sydväst är obligatoriska, liksom ett par kraftiga kragförsedda läderhandskar när man ska ta tig fram i väglöst land.

 

En varm filt (gärna av armétyp) går lätt att rulla ihop och fästa utanpå ryggsäcken, tillsammans med tältet, sovsäcken och liggunderlaget. En cykelhjälm är utmärkt att ha på sig under vandring i skog och mark. Den är betydligt lättare än kronans och så kliar den mindre, men skyddar ändå mot fallande grenar och kott. Kaffepannan, plättjärnet och gasolköket packar man ned i ryggsäcken tillsammans med maten, vattendunken och radion.

 

Men kom ihåg att det ska vara en riktig radio med en rejäl teleskopantenn, eftersom mottagningsförhållandena kan vara lika besvärliga som internet ute på vischan. Och det är ju nödvändigt att kunna få in SMHI:s väderutsikter.

 

För att berika utflykten ytterligare rekommenderas några bra svampböcker, samt Björn Ursings fältflora och Europas fåglar i färg. Kartor måste man ha, dels dom så kallad "grönsaksbladen" över närområdet. Men man kan även behöva en översiktskarta över ett större område ifall man vill ta en annan väg tillbaka, och du.. Glöm inte kompassen!

 

Kniven, kikaren, stavlampan, stormstickorna, sågen, yxan, tältpinnarna och förbandslådan packar du ned i en extra bag typ "hockeytrunk" tillsammans med luftmadrassen, reservbatterierna och fotpumpen. Till sist hänger du på dig gasmasken, för tyvärr är många av skogens fyrfotadjur i vissa avseenden sanitära olägenheter utan att veta om det.

 

Dom här utrustningstipsen är i första hand tänkta som en liten lathund inför sommarens strandhugg, men dom går även att använda som vanlig skogsflanör ifall du har hoppat över sjösättningen i år.  Och var inte rädd för att improvisera, komplettera gärna med lite personliga prylar.

 

Jo.. Det var så sant...  Jag höll nästan på att glömma en nog så viktig utrustningsdetalj. Ta med dig en P11 till gasolkaminen också, ifall det skulle bli ruggigt.

 

God tur hälsar redaktörn