Lite kompasshistoria

Skrivet 2010-09-07

 

Kompassen... Detta fantastiska navigationshjälpmedel som fortfarande gör det möjligt att hitta vägen  trots mörker, dimma och stora avstånd till sjöss. 


Redan på100-talet sägs det att att kineserna använde kompass, och på 1100-talet vet man att den användes på italienska fartyg. Magnetkompassen infördes på den svenska flottans fartyg redan på Gustaf Vasas tid omkring 1550.

 

Men trots instrumentets förträfflighet kan det bli fel ibland, eller åtminstone inte riktigt som man hade tänkt... Det har säkert många av oss erfarit, men vi är i gott sällskap.. Columbus hade en kompass ombord när han landsteg på Bahamas 1492 och trodde att han var i Indien.

 

Leif Eriksson däremot.. Vikingen som förmodligen var den som upptäckte Amerika hade ingen kompass att lita till när han 500 hundra år tidigare seglade via Grönland, Buffin Island mot Labrador och upptäckte vad han kallade "Vinland"!

 

Hur han klarade den bedriften är det ingen som vet, men förmodligen seglade han med hjälp av Polstjärnan  och en så kallad "skuggkompass".  En skiva med en pinne där skuggan som på middagen är som kortast och visar solens gång som en böjd linje över himlavalvet och ut mot kanten på skivan, där väderstrecket kunde läsas av.

 

Men det är en annan historia.

redaktörn