Båtåret som gick

Skrivet 2011-12-29

 

Inför årets allra sista timmar sitter jag och funderar över vad det var som hände 2011.

En liten tillbakablick på det gångna året, för visst händer det en hel del för dom flesta båtägare under ett år. Både glädjeämnen och händelser av annat slag.


Några har kanske lyckats förvärva den där drömbåten som man letat efter flera år. Medan en annan har kunnat montera det där urstarka ankarspelet och äntligen fått motorn helrenoverad, för att nämna några angenäma detaljer. 

 

Och bland upplevelser av lite annat slag finns det säkert några av oss som med en rysning minns hur det lät strax innan det tystnade i motorrummet, och hur det såg ut när vattnet lade sig till ro bakom akterspegeln. Eller den isande känslan av total överraskning vid upptäckten av att kortets djupkurva inte alltid stämmer med verkligheten.

 

Men om man bortser från våra personliga upplevelser och funderar över vad vi som fritidsbåtsägare fick från dom som makten haver..? Ja, inte var det mycket som jag kan komma på för tillfället, om man bortser från erbjudandet att söka LOVA-bidrag för båttoaletter i våra hamnar. Men den möjligheten är ju å andra sidan kopplad till ännu en pålaga via en idiotlag som så att säga förtar glädjen.

 

Men då, som ett ljus i mörkret dyker tanken på Åsa Magnusson upp! Falutjejen som blev utsedd till årets kvinnliga uppfinnare på grund av sin innovation Quicksave, uppfinningen som gör det möjligt att rädda en drunknande människa från flera meters djup, utan att vara begåvad med vattenvana och kroppskrafter som Ester Williams eller Johnny Weismüller.

 

Man behöver bara dyka ned, fästa en tom plasttub runt kroppen på den nödställde, kroka ihop ändarna och rycka till. Då fylls tuben (precis som en automatisk flytväst) och personen i fråga flyter upp till ytan. Quicksafe kommer i ett första skedet att tillverkas för sjöräddningen, polis, brandkår m.fl. men en konsumentversion är på gång.

 

Det kallar jag ett genialiskt nytänkande i all sin enkelhet som säkerligen kommer att rädda livet på många badande och överbordtrillande båtvänner i framtiden.

 

Därför önskar jag inte bara er GBF:are, utan även Åsa Magnusson ett GOTT NYTT ÅR!

redaktörn