Lägg pengarna på nåt annat

Skrivet 2010-06-15

Att göra sig skyldig till förseelser i trafiken kan som bekant åstadkomma stora hålrum i ekonomin.. Åtminstone för den som redan har en liten börs. Och inte är det billigare att synda när man är till sjöss, om nån trodde det!


 

Hastighetsöverträdelser upp till 5 knop kostar 1000 kr.

Mellan 6 och 10 knop 1.500 kr. 

Den som kör mellan 11 och 15 knop för fort riskerar böter på 2000 kr.

Kör man mellan 16 och 20 knop mer än det tillåtna måste man vara beredd att betala 2.500 kr.

Och den som har riktigt bråttom och gasar på mellan 21 och 25 knop för fort kan bli av med hela 3000 kr.

Kör man ännu fortare så riskerar man åtal och då vill det till att man har en bra advokat... Men dom är ju inte heller billiga.

 

Att ankra där det är förbjudet. Att förtöja vid fyrar sjömärken eller likande. Att använda områden som är skyddade av miljö eller säkerhetsskäl mm. Samt att köra vattenskoter på förbjudet område är fyra försyndelser som var för sig kostar 1000 kronor att bryta mot.

 

Den som struntar i att anmäla en händelse som lett till att en fyr eller eller annat sjömärke har skadats har böter om 1.500 kronor att vänta.

 

Det är inte bara obegåvat, det är också oansvarigt att dra på sig den här typen av kostnader med tanke på att reglerna kommit till för att öka säkerheten för alla som befinner sig på sjön..

 

Ett tecken på gott sjömansskap är att ta det lugnt, och att ta reda på vad som gäller innan man ger sig iväg. Ett annat skäl är att kustbevakningen med sina ökade befogenheter med all säkerhet kommer att testa gränserna i sommar.

 

redaktörn