Strömförsörjningens faror

Skrivet 2010-06-22

Det är den här tiden som båtens energibank sätts på prov.. Soliga varma dagar, men kyliga nätter innebär att bland annat strömslukare som kylskåp och/eller värmare får jobba dygnet runt.  

 


Då är det lätt att man faller för frestelsen, och stoppar i landströmskabeln så fort man kommer i hamn, för att vara säker på att batterierna ska vara fulladdade till nästa gång man ska ut. 

 

Gör inte så! Om du inte är absolut säker på att anslutningskabelns (landnätets) skyddsjord på intet sätt, kan få förbindelse med några metalldelar i båten, som i sin tur kan ha förbindelse, metallisk eller via vätska genom slangar, kablar eller på annat sätt med sjövattnet. I det här fallet är det ingen garanti att landströmmen är installerad av en behörig elektriker.

 

  

Använd inte landström om det inte är nödvändigt, och kopplan inte in landströmmen slentrianmässigt. Det är bättre att kontrollera hälsan på båtens laddningssystem och dom batterier man har och eventuellt installera ett till. Solceller är också ett bra komplement, dom blir allt effektivare och har löst många båtägares energiproblem.

 

 

 

Drevet ovan har tillhört en Hanse 34:a och blev totalförstört under några sommarveckor av just den här anledningen.

 

redaktörn