Tänk på frysrisken

Skrivet 2017-11-15

 

 

 

 

Nu kryper kylan längre och längre söderut och den första snön har fallit. Tänk på att det är mycket som kan frysa sönder i en båt när kylan kommer. 

De flesta båtar ligger på land, dock inte alla. Det finns alltid några som vill krama ut det allra sista ur en usel båtsäsong. 


Har man en fyrtakts utombordare så är det viktigt att få ur allt vatten ur kylkanalerna om den måste stå kallt.  Har har man en gammal tvåtaktare så är det här inget problem.

Annars är det bekvämt med utombordsmotorer som går att skruva loss och ta in i värmen över vintern, särskilt om man behöver meka lite.

För den som har inombordare finns det lite mer att tänka på . Då gäller det att öppna alla ventiler och få ut allt sjövatten ur motorn. Och att se till så frostskyddet är tillräckligt i vattnet som blir kvar. Det där går väl mer eller mindre på rutin för dom flesta. 

Men det finns mycket annat att tänka på, och som kan vara lätt att missa. Alla skrovgenomföringar t.ex.  Är ventilerna öppna och slangarna tömda.. även på toaletten? Den måste tömmas helt, där går det inte att hälla i glykol eller nåt annat, för då är risken stor att man ödelägger alla tätningar och det är ingen höjdare när dasset behöver användas i vår.

 

Och fäskvattentanken.. blev den riktigt tom... och varmvattenberedaren? Samma sak med vattenledningar och kranar till pentry och dusch? Hur är det med lutningen på båten? Är det luftat så att allt kan rinna ut när man öppnar ventilerna, eller står den nån vattenskvätt kvar nånstans som kan frysa?

Vätskepumpar av alla de slag har en fantastisk förmåga att kunna bjuda på överraskninger när det börjar töa igen, ifall man missat dräneringen.

Om man skulle råka glömma någon pilsner i kölsvinet är inte hela världen, såvida dom inte börjar närma sig bäst före datum.. Men konserver och läsk bör man nog rädda innan kylan kommer på allvar.

Ack ja, det är mycket nu. Men det skadar inte att göra en extra kontroll för säkerhets skull.. åtminstone i tanken. Och samtidigt  förlänger man ju säsongen lite. 

redaktörn