Forsbacka

Skrivet 2008-12-27

Så har vi glädjen att få presentera Forsbacka Motorbåtsklubb FMBK som den första i vår serie - Månadens Båtklubb -

Läs mer...

Varför blev det just Forsbackaklubben som fick inleda..?  En bidragande orsak skulle kunna vara att det var i Storsjön som redaktörn fick lära sig att simma, att dra upp sina första abborrar, och att det var där han blev ägare till sin första båt.   Alltså en liten nostalgitripp om man så vill.. En annan orsak är att "kustklubbarna" gärna vill veta hur man har det i våra insjövatten.

Till Forsbacka Motorbåtsklubb hittar man om man struntar i motorvägen och i stället väljer den gamla, lite krokigare men betydligt trevligare vägen från Sandviken, via Lövbacken mot Gävle, eller tvärs om. Strax innan Storsjön rinner under vägen, förbi den pampiga gamla herrgården i Forsbacka och överlämnar sig till Gavleån, ligger båtklubbens område. 

   Ordförande Ingemar Öhman

Mitt emot OK Q8 och Konsum - fast på sjösidan - finns det en bom, till förtret för båttjyvar och annat löst folk. Innanför bommen befinner man sig på båtklubbens område. Klubben är ägare till tre bryggor med båtplatser som man hyr ut till sina medlemmar. Där finns också en utmärkt sjösättningsramp.

Efter att ha besökt hemsidan får man ändå intrycket av att det är klubbholmen Dalkulla som är det centrala i klubbens tillvaro. Och det kan man förstå efter att ha tagit del av bildmaterialet. Holmen ser ut att vara ett riktigt "smultronställe".. En mer lämpad samlingsplats för en båtklubb lär man få leta efter...

(Personligen måste  jag försöka mig på ett "studiebesök" i sommar.. reds. anm.)

Klubbmästare Håkan Grönvall

 

Förutom de traditionella festiviteter på Dalkulla anordnar klubben årligen ett antal orienterings- och distanstävlingar bland Storsjöns alla holmar, som lär vara cirka 200 stycken. 

När klubben bildades har jag i skrivandets stund inga uppgifter på, men att båtlivet i Forsbacka har gamla traditioner råder det ingen tvekan om.

I boken - Storsjön i dikt och verklighet - kan man, bland många andra berättelser läsa om, och se gamla bilder som skildrar livet på och omkring sjön "förr i världen". Bland annat berättas det att; redan i juni 1856 tuffade den första hjulångaren omkring med timmersläp mellan Vedön, Jädran och Forsbacka..         

                                                      

 

Besök gärna klubbens hemsida, där finns ytterligare  information att få. Forsbacka MBK

Bilderna är lånade med tillstånd av Forsbacka Motorbåtklubbs webbansvarige.Första Föregående | Sidan 1 av 1 | Nästa Sista
1