Fantastiska Gållsgrund

Skrivet 2021-08-14

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I slutet av förra veckan - efter några års uppehåll - blev det ett par dagars besök på Gållsgrund där vi  glatt konstaterade att anläggningen utvecklats ännu mer, och att den fortfarande var lika fin och välskött. 

All heder åt Gävle kommun, och åt det lokala båtfolket som möjliggör för trötta själar att kunna vila ut på denna vackra och välskyddade plats.

Att min motor vägrade att starta när jag skulle åka därifrån blev visserligen ett stressmoment som jag gärna hade sluppit. Men det löste sig även det, tack vara hjälpsamma klubb- och båtgrannar med tummarna på rätta stället.. Ännu en god anledning att tillhöra en båtklubb.

redaktörn
Aj då!

Skrivet 2018-12-21

 

Som en av kamraterna i styrelsen påpekat så infaller vintersolståndet i kväll, och inte i slutet av februari.. Men nu är fadäsen tillrättad rent tekniskt.

Hur kunde det bli så här?

Förr kunde man skylla på Tryckfelsnisse men det är ju inte gångbart i den digitala världen, så jag får väl försöka hitta på nåt annat medan jag letar fram skämskudden.

redaktörn
Vintersolståndet

Skrivet 2018-12-19

 

 

 

Fredagen den 21 december klockan 23,23 infaller vintersolståndet, den tid då solen har sin lägsta middagshöjd vilket ger oss årets kortaste dag.

Läs mer...

Det påstås att vintersolståndet var något man firade med offerfester förr i tiden, så kallade midvinterblot för att få gudarnas välsignelse över allt som växte och grodde. Men enligt Jonas Engman etnolog vid Nordiska museet finns det inga belägg för det här.

Historiskt finns det heller ingen kalender, så vintersolståndet får kanske ses som en produkt av modern fysik och meteorologi. Enligt Jonas Engman finns det dom som hävdar att vintersolståndet har firats i förkristlig tid, men från vetenskaplig synpunkt så är det bara påhitt, säger han.

 

 

 

 

I andra religioner och kulturer lär man dock fira vintersolståndet, den tidpunkt då solljuset vänder och det går mot ljusare tider igen. Men någon känd ritual kopplad till vintersolståndet finns inte hos oss om man ska tro Jonas Engman.

 

 

 

 

 

Det må vara hur det vill med det där, men visst är det märkligt med tanke på att vi tar till oss och firar alla möjliga konstigheter som  Thanksgiving och Halloween, för att inte tala om Black Frieday som förr vissa blivit som en ny religion.

Det är ju den här tiden på året, när det är som mörkast och tiden känns outhärdligt lång innan islossningen och att kallstenarna ska gå ur vattnen. Det är ju nu som vi har mest behov av en liten guldkant på tillvaron. Så ett ordentligt firande vore väl inte fel med tanke på att det blir allt ljusare igen, ända fram till sommarsolståndet runt midsommar.

I år när vintersolståndet passande nog infaller en fredagkväll borde det väl gå att klämma in ett litet firande, innan vi lägger sista handen vid födelsedagskalaset för han som föddes för drygt 2000 år sedan.

 

 

 

 

 

 

 

God Jul på er alla, och glöm inte att mata djuren, det börjar bli kallt nu!

redaktörnVILKEN SOMMAR !

Skrivet 2018-08-14

Äntligen kom den, sommaren med sol och badtemperaturer upp mot 25 grader hela sommaren. Precis som vi drömt om varje vinter.

Tyvärr så ångade en stor del av farvattnen bort i våra insjöar vilket skapat problem för många. Brandfaran var heller inte rolig och visst saknade man kvällarna vid grillen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men båtfolket - alla kategorier - har alltid förmågan att gilla läget så nån brist på flytetyg har det inte varit på fjädarna i sommar, och än är det inte slut.

Nu gäller det att ta vara på vad sensommaren och hösten kan ge innan det vita eländet lägger sig över allt och alla igen.

redaktörn
DET ÄR DÅ SJÄLVA ... !

Skrivet 2018-05-29

För en månad sedan berättade jag att Trödje BK:s ordförande Ingemar Wahlman blivit bestulen på sin  båtmotor medan den låg på land.

Nu var det åter dags! Efter att fått en ny motor levererad och monterad, har några illgärningsmän varit framme igen.

 

Någon gång mellan 05.00 och 16.00 i söndags stals både båt och motor där den låg förtöjd i hamnen.

 

 

Hör av dig till en frustrerad Ingemar Wahlman tel: 073-8381900 om du stöter på en Buster med eller utan motor på en plats där den inte borde vara.. Det kan också tänkas att man har skurit loss motorn och dumpat båten. Om så skulle vara fallet kan Ingemar åtminstone få tillbaka båten.

redaktörn 
Första Föregående | Sidan 1 av 18 | Nästa Sista
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18