Sjösjukepillrets korta historia

Skrivet 2013-07-28

Inte förrän 1941 erkändes sjösjuka som en medicinsk åkomma, trots att problemet följt och förföljt mänskligheten i flera tusen år.


Sjögång och sjösjuka var nånting man helt enkelt fick vänja sig vid tidigare. Det var först under andra världskriget när en kanadensiak sjöman under en månadslång patrullering höll på att dö av kronisk sjösjuka på grund av att han inte fick behålla maten som vändningen kom.

Läkarna som undersökte sjömannen menade att det inte var något fel på honom. De förklarade honom fullt frisk och att han som alla andra, måste vänja sig. 

Men skeppets kapten var förståndigare än så. Han insåg att sjömannen riskerade att dö av näringsbrist så han tog kontakt med den kanadensiska flottans kommendörkapten som även han var en självständigt tänkande person, vilket resulterade i att flottan avsatte pengar för att forska fram ett botemedel.

1943 var pillret 2-183 färdigutvecklat till glädje för alla som av olika anledningar behöver befinna sig till sjöss, man som har svårt att klara sjögången.

redaktörn