Vintersolståndet

Skrivet 2018-12-19

 

 

 

Fredagen den 21 december klockan 23,23 infaller vintersolståndet, den tid då solen har sin lägsta middagshöjd vilket ger oss årets kortaste dag.


Det påstås att vintersolståndet var något man firade med offerfester förr i tiden, så kallade midvinterblot för att få gudarnas välsignelse över allt som växte och grodde. Men enligt Jonas Engman etnolog vid Nordiska museet finns det inga belägg för det här.

Historiskt finns det heller ingen kalender, så vintersolståndet får kanske ses som en produkt av modern fysik och meteorologi. Enligt Jonas Engman finns det dom som hävdar att vintersolståndet har firats i förkristlig tid, men från vetenskaplig synpunkt så är det bara påhitt, säger han.

 

 

 

 

I andra religioner och kulturer lär man dock fira vintersolståndet, den tidpunkt då solljuset vänder och det går mot ljusare tider igen. Men någon känd ritual kopplad till vintersolståndet finns inte hos oss om man ska tro Jonas Engman.

 

 

 

 

 

Det må vara hur det vill med det där, men visst är det märkligt med tanke på att vi tar till oss och firar alla möjliga konstigheter som  Thanksgiving och Halloween, för att inte tala om Black Frieday som förr vissa blivit som en ny religion.

Det är ju den här tiden på året, när det är som mörkast och tiden känns outhärdligt lång innan islossningen och att kallstenarna ska gå ur vattnen. Det är ju nu som vi har mest behov av en liten guldkant på tillvaron. Så ett ordentligt firande vore väl inte fel med tanke på att det blir allt ljusare igen, ända fram till sommarsolståndet runt midsommar.

I år när vintersolståndet passande nog infaller en fredagkväll borde det väl gå att klämma in ett litet firande, innan vi lägger sista handen vid födelsedagskalaset för han som föddes för drygt 2000 år sedan.

 

 

 

 

 

 

 

God Jul på er alla, och glöm inte att mata djuren, det börjar bli kallt nu!

redaktörn