Välkommen i land

Skrivet 2013-09-19

 

 

Det händer mycket kring vår kust och stad och vi vill att människorna ska känna sig välkomna, sa Carina Blank 2008 när Gävles nya slogan "Välkommen ombord" presenterades.


Historiskt sett var Gävle en av landets största och viktigaste sjöfartstäder. Redan 1491 utsåg Sten Sture den äldre Gävle till stapelstad, vilket innebar att hamnen fick rätt att bedriva både import och export i konkurrens med ex. Stockholm. 

Även idag är Gävle en av sveriges viktigaste hamnar, inte minst då det gäller gäller export och import av våra svenska basvaror stål och trä. Så att lansera en slogan eller varumärke kallat Välkommen ombord var nog inte så tokigt ändå..

Gästriklands Båtförbund har samarbetat med Gävle kommun i båtlivsfrågor både planmässigt och praktiskt sedan 2007, och på nära håll kunnat följa den positiva utvecklingen som skett efter kusten. Därför är det roligt att idag kunna vidareutveckla tanken från 2008 och säga "Välkommen i land" efter den satsning kommunen gjort på mulltoaletter i våra naturhamnar.

 

 

Under sommaren har "gubbarna" från Kultur och fritid i Gävle snickrat mulltoaletter vid våra mest besökta naturhamnar.

Vid en inspektionstur till Vitgrund kunde vi konstatera att bygget var välgjort och funktionellt, och en fröjd för ögat.

 

Sommaren 2014 välkomnar Gävle kommun till "öppet hus" åt alla båtburna turister och närboende runt Gävle. 

 

 

 

Utsikten från dasset vid Värö i Trödjefjärden är svårslagen.

 

 

 

 

 

 

En sittning på Norrskär med utsikt mot farleden utanför Bönan går heller inte av för hackor. 

 

 

 

 

 

 

 

Även vid Långharen har nybygget försetts med havsutsikt.

 

 

 

 

 

 

 

Den efterlängtade toan på naturreservatet Vitgrund har man av hänsyn till öns historiska värde, och dess känslighet för yttre påverkan valt att, med varsam hand placera diskret några meter inne i skogen, där det kommer att fylla sin funktion utan att påverka öns karaktär i övrigt.

Snyggt jobbat!

 

 

Mer information om genomförda och planerade kustprojekt från GBF och Gävle kommun kommer du att kunna ta del av som besökare på den här hemsidan..

redaktörn