Årets första besök på Synskär

Skrivet 2014-08-07

 

 

 

Den som gör ett besök på Synskär vid den gamla lotsbryggan kan vara säker på att träffa både gamla och nya båtvänner och så blev det även i år.

 

 

 

 

 

 

Zeb sökte skugga i den trettiotvågradiga värmen

 

Läs mer...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och husse gjorde likadant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter hittade en annan lösning på problemet

 

 

 
Andra bara njöt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mat i solnedgången är ett annat sätt att njuta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Men allt har ett slut även besöken på SynskärBesök på Synskär

Skrivet 2011-07-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att vakna på Synskär, och kunna börja dagen med en tidig morgonpromenad i strandkanten mot den gamla lotsstationen. Att få lyssna på ljudet från vågorna och måsarnas kiv ute till havs, och därefter ta stigen tillbaka mot bryggan och morgonfikat... Har man den förmånen, då ska man inte klaga.

Läs mer...

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det bästa med Synskär är att ön har en så omväxlande natur. Allt från tät granskog, flerhundraåriga furor, svamp och blåbär i sydväst till den som vill sätta lokal prägel på middagsmålet. Och ut mot havet hittar man dom typiskt karga bärghällarna och skärgårdsfloran.

 

  

 

Som vanligt gäller det att visa hänsyn mot både människor och djur. Att inte störa och inte förstöra heter det ju.

Det gäller också att se var, när och hur man sätter ned fossingarna, för ön bebos av ett flertal åretrunt-boende av olika slag..

 

 

 

 

 

  

För den som är intresserad och aktsam finns det många fina minnen att ta med sig för att glädjas åt, under den där onödiga årstiden då det inte går att åka båt.

Men eftersom Synskär är klassat som naturskyddsområde är det bara tillåtet att fylla kameran med det man vill ta med sig därifrån.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En av höjdpunkten brukar vara att gå ut på klipporna och invänta solnedgången tillsammans med några båtvänner, med  ett glas vin eller en liten konjak. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Någonstans finns det skrivet att mörkrets gärningar äro onda... Men den som präntade detta har aldrig satt sin fot på Synskär.  

  

Än mindre på berget mot Kusön.

 

redaktörnBesök på Synskär

Skrivet 2009-08-16

 

Synskär är lika viktigt på sommaren, som julskinkan vid juletid..

 

 

 

 

 

Läs mer...

Strax innanför Gåshällans fyr liggen den gamla, numera ledlagda, lotsplatsen Synskär med sin stora bastanta brygga som kan ge plats åt ett flertal båtar.. Och inte minst viktigt, den erbjuder ett gott skydd och en tryggad nattro trots ett tidvis vredgat hav.

 

Synskär är en relativt stor ö som förutom ett välskskött soprum och två torrdass även har  "snitslade" gångstigar, varav en leder förbi den gamla lotsstationen och ut till det öppna havet .

 

Från norr finns det tydliga enslinjer att följa, även om en del besökare lär ha förskräckts av känslan att hamna på land, innan enslinje två dyker upp om styrbord..  Kommer man från söder  finns det en smal prickad led som går bra att använda om man inte har alltför stort djupgående.

 

Vad man bör tänka på är att Synskär ligger i ett naturskyddat område och skall respekteras därefter.  Men för den som inte har varit där tidigare kan jag verkligen rekommendera ett besök..

 

För mig har det inte varit nån riktig sommar om jag inte fått göra minst ett besök på Synskär och fått träffa alla gamla och nya båtvänner.  

 

 

Och att sitta på klipporna vid havet en sensommarkväll och se solen gå ned bortom Kusön är verkligen svårslaget...   tycker redaktörn.

  Första Föregående | Sidan 1 av 1 | Nästa Sista
1