Kontrollera säkerhetsutrustningen ombord

Skrivet 2013-06-24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sommar, sol och semester. Äntligen är det dags att få njuta frukterna av allt planerande, allt skruvande och putsande.

Men det är inte varje dag som fjärdarna ser ut som på bilden, och även om den gör det när man ger sig ut på sjön så kan det ändra sig snabbt.


Nya båtar är inte utrustade med en komplett och fungerande säkerhetsutrustning, den detaljen får skepparen ansvara för själv. Och med begagnade båtar är det ofta lika illa. Visserligen brukar det följa med en del i köpet, men den är ofta gammal och oprövad.

Därför är det första man bör göra som nybliven båtägare, att vända ut och in på båten. Kolla allt som har med säkerheten att göra. Det vill säga bränslesystem, vatten- gas och elledningar samt skrovgenomföringar om det finns sådana.

Det är livsviktigt att kunna klara sig själv när man är på sjön, och att kunna vara helt självförsörjande... Det kan ju ta lång tid innan man kan få hjälp. Man bör också ha tillräckliga, både teoretiska och praktiska kunskaper om hur man ska bete sig om nånting oförutsett skulle inträffa.

Det finns en uppsjö av så kallad nödvändig säkerhetsutrustning i tillbehörsaffärerna, men den är ofta elektronisk idag och kan vara obrukbar om man råkar ut för ett elfel. I en sån situation är det bara de gamla hederliga verktygen och reservdelarna som duger. Kanske en vanlig orienteringskompass så man vet var man är, en bärbar VHF och/eller mobiltelefon och en mekanisk länspump för att nämna några exepel.

Har man tänkt igenom det här ordentligt och lärt sig hur allt fungerar så behöver inte problemen bli så stora. Då är det bara de riktigt allvarliga incidenterna som brand ombord, akuta sjukdomstillstånd, läckage, mastbrott eller att motorn verkligen havererar som gör att man måste be om assistans.   

 

Greta Dybeck från SSRS Gävle

I begreppet personlig säkerhet brukar man säga att: Varje besättningsmedlem - i någon mån - ska veta vilka situationer som kan uppstå, var säkerhetsutrustningen finns ex. brandsläckare, och hur den fungerar. Den personliga utrustningen omfattar naturligtvis i första hand lämpliga kläder för alla väder, flytväst och en säkerhetssele för den som eventuellt måste befinna sig på däck.

När det gäller säkerhet är det enklare att förebygga, än att försöka mildra konsekvenserna av det som redan hänt. Förebyggande underhåll och att tänka efter före, och att kontrollera sin utrustning då och då är det effektivaste sättet att undvika olyckor ombord.

Tänk också på att de flesta båtar klarar betydligt hårdare tag än besättningen gör. Och att det är när misstagen kommer på grund av trötthet och rädsla som det börjar bli farligt på sjön.

Och till sist, om olyckan ändå är framme.. Lämna aldrig båten så länge den flyter!

redaktörn

 

.