Temperaturen sjunker!

Skrivet 2011-09-17

 

När man tagit upp båten för vintern är det viktigt att allt som kan frysa blir urtappat. Det gäller i såväl motor som sötvattentankar och toaletter. Allt som inte är frostskyddat måste tappas ur. 


Att vara noggrann vid torrsättningen ökar förutsättningen för en bekymmerfri sjösättning när våren kommer. 

 

Egentligen finns det bara två olika metoder för att hålla båten torr invändigt och slippa mögel och jordslag. Den ena är att försluta båten helt och använda en avfuktare tills man är säker på att det är helt torrt ombord. Men el kostar pengar och brandrisken ökar med obevakade elprylar i båten, så den metoden brukar inte vara gångbar i våra båthamnar.

 

Den andra metoden är att maximera ventilationen för att förhindra att fukten stannar kvar. Se till atttäckningen är öppen i både för och akter så att luften kan cirkulera fritt. Stäng inte till allting i båten, fukten måste kunna ta sig ut! Om tjuven vill ta sig in så gör han det ändå.

 

Öppna och städa ur alla luckor och fack. Plocka ur så mycket som möjligt och förvara det på annat ställe om du har möjlighet. Tänk på att allting, dynor, kläder, flytvästar, linor, i stort sett allt man har i båten samlar på sig fukt som gör att det bildas mögel om den inte kan ventileras ut.

 

Och ju mer man har plockat ur sin båt, ju mindre finns det att stjäla.

 

redaktörn