Bofink, Tussilago och Blåsippa

Skrivet 2014-03-16

 

 

Precis när man börjat planera för att lätta på båttäckningen så tog våren ett par steg tillbaka..

Det positiva är kanske att det dämpar den värsta ivern, så att man får tid att tänka över vad man kan göra för att få njuta av båtåkande istället för att kravla omkring och leta krypströmmar medan båtkompisarna ger sig iväg till favoritstället i sommar.


Många båtar har samma sorts kabeldragning som finns i våra bilar. Det vill säga en kabelhärva som är undangömd bakom paneler och inredningsdetaljer där dom oftast klarar sig bra så länge dom får vara i fred.

Det är i ändan på härvorna som det brukar bli problem och oftast är det där som strömtjuvarna gömmer sig bland anslutningar, säkringar, kopplingsplintar och strömbrytare. Det är där som orsakerna till spänningsfall och ström på villovägar brukar finnas. Men det finns några enkla knep man kan ta till för att slippa ifrån en stor del av de här problemen.

Plocka ut och sätt tillbaka alla glödlampor, lossa på anslutningar och dra till dom igen. Plocka ur och vrid på alla säkringar, putsa ren kontaktytorna och motionera alla strömbrytare ordentligt. På så sätt kan man få bort många ovälkomna beläggningar och oxideringar som bildas.

Vill man vara riktigt noga så lossar man och gör ren alla kontaktytor i hela elsystemet, det kräver visserligen en större arbetsinsats och mer krypande i trånga utrymmen, men då kan man å andra sidan vara nästan säker på att problemet är löst hela säsongen.

Svag ström som 12 V behöver ha fritt fram genom alla kablar för att orka ta sig fram och göra sitt jobb. Ärgade, smutsiga och dåliga anslutningar, eller för klena kablar har samma effekt i båtens elsystem som att ha ett veck på trädgårdsslangen när man ska starta vattenspridaren.

redaktörn