Anders slaskar och jul braskar

Skrivet 2018-11-30

 

 

Så säger bondepraktikan, om det blir så är svårt att sia om. Men att det kommer tillräckligt med kyla i vinter för att frysa sönder ett dåligt batteri behöver vi inte tvivla på.


 

Vätskan i ett blybatteri är en blandning av vatten och svavelsyra. I ett fulladdat batteri är syrakoncentrationen hög och då klarar det en temperatur ned mot minus 60 grader celsius, så ett friskt och fulladdat batteri kan stå kvar i båten utan problem. Men i ett batteri som är urladdat binds syran  som blysulfat i batteriets plattor, vilket gör att det blir mindre syra i vattnet som då kan det frysa redan vid minus 7 grader. 

Ett fulladdat 12-voltsbatteri ska ha minst 12,7 volt i vilospänning, om spänningen sjunkit till 12 volt återstår endast 30 procent av batteriets kapacitet och då måste det laddas omgående annars blir det förstört.

Ett tips: Koppla bort batteriets kablar för att säkerställa att det inte finns nån strömtjuv som tömmer det under vintern, och se till att det är rent och torrt eftersom smuts och fukt har förmågan att leda ström. 

 

Att börja vårrusten med att sanera svavelsyra i båten efter ett sönderfruset  batteri är ingen drömstart inför båtsäsongen 2019.

redaktörn